Beli luk

Beli luk (Allium sativum) je zeljasta, jednogodišnja, lukovičasta biljka iz porodice Amarillidaceae, koja se uzgaja zbog svoje oštre, jestive lukovice. Najviše korišćeni delovi biljke su lukovice. Biljka može dostići visinu do 60 cm i preživljava samo jednu godišnju sezonu rasta. Lukovica se sastoji od nekoliko lukovica (čena belog luka), pričvršćenih za zajednički disk (stabljika biljke), umotanih spolja u tunike nalik pergamentu. Svaka lukovica belog luka ima svoj disk, mesnati list i pupoljak pričvršćen za disk. Od lukovice se formira nova biljka belog luka. U osnovi lukovice formiraju se brojni vlaknasti koreni. Listovi su linearni, zakrivljeni u obliku korita, zelene boje i prekriveni cvetom. Kod nas se beli luk ponaša kao jednogodišnja biljka koja ne formira seme i samo se razmnožava kroz lukovice.
Viewing topic 1 (of 1 total)
×

Mi vam pomažemo
da brinete o vašim biljkama

Ako još niste pronašli rešenja u našim člancima ili prethodnim diskusijama, započnite novu diskusiju i naši stručnjaci će vam pomoći.

Nova diskusija o

Beli luk
Povrće
Beli luk

Your information:

Vaše ime mora da sadrži najviše 30 znakova. Ako želite da prenesete detalje o problemu sa kojim se suočavate, popunite ostala polja.

The maximum document size is 59 MB.

Add
Pomaže ako priložite neke Слике ili Klipovi maksimum 15 sek